Een gezonde start
Voeding
Een lekker, eenvoudig én gezond tussendoortje!
Recept mugcake
Ylva Goor (29):
“Als Consulent Activiteiten kom ik op veel locaties van Doomijn; van het kinderdagverblijf tot de buitenschoolse opvang. Ik vind het belangrijk dat we bijdragen aan een goede ontwikkeling van elk kind en de basis leggen voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Door veel te bewegen en actief bezig te zijn én door voeding. Dat begint al van jongs af aan. Binnen Doomijn was ik betrokken bij het ontwikkelen van het voedingsbeleid. Hiermee zorgen we voor een gezond voedingsaanbod op de locaties en helpen we kinderen om hun smaak te ontwikkelen.”
Tips van Ylva
Maak van eten vooral een leuk moment, waarbij je even helemaal op jouw kindje gericht bent. De tips van Ylva helpen je hier een handje bij:
1. Varieer bij de eerste hapjes meat fruit of groenten, maar niet meer dan drie verschillende smaken in één week. Zo geef je jouw kindje de tijd om te wennen aan wat hij te eten krijgt.
2. Lust ik niet? Pas na zeven keer proeven herkent jouw kindje een bepaalde smaak. Gewoon blijven proberen dus!
3. Maak geen strijd van eten, maar geef ook niet te snel toe. Het is even zoeken naar balans. Lukt het écht niet, bied dan een zo gezond mogelijk alternatief.
Meer tips vind je op de website van het Voedingscentrum.
Eetsmakelijk!
Om kinderen ritme en rust te bieden, werken vaste eetmomenten het best. “maar dat komt niet op tien minuutjes aan,” stelt Ylva. “We eten gezellig met z’n allen aan tafel: handen wassen en smullen maar! De pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld en zorgen dat het niet te lang duurt, want stilzitten is natuurlijk niets aan. Zij letten erop dat het eten veilig gaat en dat het past bij de leeftijd van elk kind. Voor baby’s wordt fruit of groente bijvoorbeeld geprakt en voor oudere kindjes worden druiven en tomaatjes gehalveerd.”
Aan tafel!
Wennen aan eten
De jongste kindjes krijgen afgekolfde borstvoeding of flesvoeding. Vanaf een maand of vier worden ook proefhapjes aangeboden. “Een paar lepeltjes maar. Eerst zachte smaken, daar went een kindje het makkelijkst aan: appel, banaan, meloen, peer of perzik. Als ouders dit willen, bieden we ook groentehapjes aan,” legt Ylva uit. Kleine stukjes brood mogen ook – eerst zonder korstje – vaak alleen besmeerd met een beetje margarine. “Als de kinderen wat ouder worden, ook met beleg. We letten erop dat dit niet teveel vetten, suikers of zout bevat. Daarom vind je bij ons op de locaties vaak geen smeerkaas of leverworst. Kinderen onder de één jaar mogen geen honing, vanwege een bacterie die voor hen gevaarlijk is,” vult Ylva aan.
Samen met ouders
Ylva: “Naast de medewerkers zijn ook de oudercommissies op onze locaties betrokken bij het opstellen van het voedingsbeleid. We willen dat ouders zich er in kunnen vinden, het gaan tenslotte om hun kinderen. Soms zijn zij sceptisch ‘is dit niet wat overdreven?’, maar draaien vaak bij na wat uitleg of een ouderavond over waarom dit zo belangrijk is.” Ook het voedingsaanbod wordt met ouders besproken, vertelt Ylva. “Voor baby’s tot één jaar gaat alles in overleg met de ouders. Bij de intakegesprekken bespreken we allergieën of intoleranties en kijken we goed wat een kindje wel of niet mag eten.”
daar went een kindje het makkelijkst aan"
"Eerst zachte smaken,
“Met gevarieerde en verantwoorde voeding geef je jouw kindje de beste start. Belangrijk voor de groei en ontwikkeling én voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Daar willen we kinderen en ouders graag bij helpen,” vertelt Ylva Goor, Consulent Activiteiten bij Doomijn. Ylva was betrokken bij de ontwikkeling van het voedingsbeleid van Doomijn, dat gebaseerd is op de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Een gezonde start
Voeding
Een lekker, eenvoudig én gezond tussendoortje!
Recept mugcake
Ylva Goor (29):
“Als Consulent Activiteiten kom ik op veel locaties van Doomijn; van het kinderdagverblijf tot de buitenschoolse opvang. Ik vind het belangrijk dat we bijdragen aan een goede ontwikkeling van elk kind en de basis leggen voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Door veel te bewegen en actief bezig te zijn én door voeding. Dat begint al van jongs af aan. Binnen Doomijn was ik betrokken bij het ontwikkelen van het voedingsbeleid. Hiermee zorgen we voor een gezond voedingsaanbod op de locaties en helpen we kinderen om hun smaak te ontwikkelen.”
Tips van Ylva
Maak van eten vooral een leuk moment, waarbij je even helemaal op jouw kindje gericht bent. De tips van Ylva helpen je hier een handje bij:
1. Varieer bij de eerste hapjes meat fruit of groenten, maar niet meer dan drie verschillende smaken in één week. Zo geef je jouw kindje de tijd om te wennen aan wat hij te eten krijgt.
2. Lust ik niet? Pas na zeven keer proeven herkent jouw kindje een bepaalde smaak. Gewoon blijven proberen dus!
3. Maak geen strijd van eten, maar geef ook niet te snel toe. Het is even zoeken naar balans. Lukt het écht niet, bied dan een zo gezond mogelijk alternatief.
Meer tips vind je op de website van het Voedingscentrum.
Eetsmakelijk!
Om kinderen ritme en rust te bieden, werken vaste eetmomenten het best. “maar dat komt niet op tien minuutjes aan,” stelt Ylva. “We eten gezellig met z’n allen aan tafel: handen wassen en smullen maar! De pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld en zorgen dat het niet te lang duurt, want stilzitten is natuurlijk niets aan. Zij letten erop dat het eten veilig gaat en dat het past bij de leeftijd van elk kind. Voor baby’s wordt fruit of groente bijvoorbeeld geprakt en voor oudere kindjes worden druiven en tomaatjes gehalveerd.”
Aan tafel!
Wennen aan eten
De jongste kindjes krijgen afgekolfde borstvoeding of flesvoeding. Vanaf een maand of vier worden ook proefhapjes aangeboden. “Een paar lepeltjes maar. Eerst zachte smaken, daar went een kindje het makkelijkst aan: appel, banaan, meloen, peer of perzik. Als ouders dit willen, bieden we ook groentehapjes aan,” legt Ylva uit. Kleine stukjes brood mogen ook – eerst zonder korstje – vaak alleen besmeerd met een beetje margarine. “Als de kinderen wat ouder worden, ook met beleg. We letten erop dat dit niet teveel vetten, suikers of zout bevat. Daarom vind je bij ons op de locaties vaak geen smeerkaas of leverworst. Kinderen onder de één jaar mogen geen honing, vanwege een bacterie die voor hen gevaarlijk is,” vult Ylva aan.
Samen met ouders
Ylva: “Naast de medewerkers zijn ook de oudercommissies op onze locaties betrokken bij het opstellen van het voedingsbeleid. We willen dat ouders zich er in kunnen vinden, het gaan tenslotte om hun kinderen. Soms zijn zij sceptisch ‘is dit niet wat overdreven?’, maar draaien vaak bij na wat uitleg of een ouderavond over waarom dit zo belangrijk is.” Ook het voedingsaanbod wordt met ouders besproken, vertelt Ylva. “Voor baby’s tot één jaar gaat alles in overleg met de ouders. Bij de intakegesprekken bespreken we allergieën of intoleranties en kijken we goed wat een kindje wel of niet mag eten.”
daar went een kindje het makkelijkst aan"
"Eerst zachte smaken,
“Met gevarieerde en verantwoorde voeding geef je jouw kindje de beste start. Belangrijk voor de groei en ontwikkeling én voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Daar willen we kinderen en ouders graag bij helpen,” vertelt Ylva Goor, Consulent Activiteiten bij Doomijn. Ylva was betrokken bij de ontwikkeling van het voedingsbeleid van Doomijn, dat gebaseerd is op de richtlijnen van het Voedingscentrum.